Escolta la declaració de la Lònia Guiu:

Si home! Que tu creus tu que jo soc sa criminal! Sospitosa de què? Quin és ses motiu pel qual jo hauria de matar en Holmes! Prou feina tenia jo amb sa vella manaire, com per haver d’estar al tanto de ses malalt. Ni infermera ni res. A mi se’m contracte per investigar i no per fer de mainadera. Idò, clar que he desaparegut. Sa vella no callava ni sota s’aigua. Bé que m’havia de fer valdre també. A vegades ses vells es pensen que sempre els hem de donar sa raó, per tot això de sa saviesa i tal. Però no senyor, aquesta vegada jo volia tenir sa raó!Sí, sí, jo he estat tota s’estona amb na Jane. No m’he separat d’ella perquè ella ha procurat prou no deixar-me ni respirar!

Qui és Lònia Guiu?

Lònia Guiu és una detectiva protagonista de tres novel·les: “Estudi en lila” (1985), “Antìpodes” (1988) i “El sol que fa l’ànec” (1994).

És mallorquina però fa deu anys que viu a Barcelona on ha treballat com a vigilant de seguretat a uns grans magatzems abans d’establir-se pel seu compte obrint una agència d’investigacions. És una investigadora atípica, ja que no empra armes de foc tot i que sap defensar-se i té un caràcter contradictori: és vegetariana però de tant en tant s’atipa de carn, odia el que representen els cossos policials però hi té amics.